γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Στην εκπνοή του Απρίλη μια όμορφη φωτογραφία του θέρετρου της πόλης, όπως αποκαλούνταν παλιά ο οικισμός του Παληού. Είναι η ακτή “Γλάστρες” που πήρε την ονομασία της από τις μεγάλες γλάστρες που είχε τοποθετήσει ο ιδιοκτήτης της ομώνυμης ψαροταβέρνας μπροστά από το μαγαζί του. Κατάφυτες σχεδόν όλο το χρόνο έδιναν μια μοναδική εικόνα στην αβαθή ακτή.

 

Πλούσια τα αλιεύματα στον μικρό κόλπο αποτελούσαν το κύριο μενού της μικρής ταβέρνας, όπου οι ευωδίες από το τηγάνι κυριαρχούσαν μετά ολόφρεσκα ψάρια που ..σπαρταρούσαν σε αυτό. Τα μικρά βαρκάκια, από την Καβάλα, μετέφεραν τους “εκδρομείς” της Κυριακής για ένα μπάνιο στην κρυστάλλινη ακτή. Το Παληό με αγροικίες είχε δύσκολη πρόσβαση από την Καβάλα, αφού ο δρόμος ήταν γεμάτος στροφές και στενός. Χρειάστηκε να φτάσουμε στην δεκαετία του 1980 για να .. ανοίξει ο δρόμος, όπως είναι σήμερα..

 

Στις 16 Μαΐου του 1928 αναγνωρίζεται ως οικισμός και προσαρτάτε στην κοινότητα Αμισιανών. Στις 19 Ιανουαρίου του 1932 η ονομασία του γίνεται “Παληός”. Ο οικισμός προήλθε από τη μετονομασία του οικισμού “Παληό Τσιφλίκι”. Στις 27 Μαρτίου 1933  οικισμός αποσπάται από την κοινότητα Αμισιανών και προσαρτάται στο "Δήμο Καβάλλας".

 

Έτσι Παληό από οικισμός των Αμισιανών, πέρασε στον Δήμο Καβάλας, έγινε για μικρό χρονικό διάστημα κοινότητα, και επέστρεψε στον Δήμο αρχικά με .. Πάρεδρο και στη συνέχεια όπως μια συνοικία της πόλης. Ο οικισμός “Παλιό Τσιφλίκι” έγινε “Παληό” και στην δεκαετία του 1960 προσπάθησε να .. αλλάξει όνομα ανεπιτυχώς αφού δεν συμφωνούσαν στην .. Καβάλα τι όνομα θα του δώσουν.